SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST I STAV NASTAVNIČKOG VEĆA

TEHNIČKE ŠKOLE „MILETA NIKOLIĆ“

 

Povodom incidenta koji se nedavno desio u našoj školi, mi zaposleni, članovi Nastavničkog veća Tehničke škole „Mileta Nikolić“, osećamo pre svega potrebu i obavezu da se oglasimo i obratimo javnosti. Ovo jeste naša obaveza kao prosvetnih radnika, ali Vama se obraćamo prvenstveno smatrajući ovo ljudskom i moralnom obavezom.

Od momenta kada su do nas stigle prve informacije o događaju, pokrenuli smo postupak utvrđivanja činjeničnog stanja. Obavljeni su svi razgovori sa učesnicima incidenta u prisustvu roditelja.

Na rasvetljavalju ovog slučaja učestvovali su: direktor, odeljenjski starešina, pedagog, psiholog i članovi Tima za zaštitu učenika od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. Blagovremeno smo o ovom slučaju obavestili nadležne institucije (MUP, Centar za socijalni rad i Školsku upravu u Kragujevcu).

Od momenta kada smo saznali za incident preduzeli smo sve što je u našoj moći i nadležnosti kako bismo poštovali zakonsku proceduru. Međutim, pošto smo i mi roditelji, a ne samo prosvetni radnici, ovo je i nas duboko potreslo.

Mi svakodnevno ulažemo napore kako bismo unapredili komunikaciju sa našim đacima. Često smo u situaciji da rešavamo mnoge njihove probleme, jer nam se oni obraćaju kao osobama od poverenja i osobama koje imaju razumevanja za sve ono kroz šta oni prolaze.

Oni sa nama razgovaraju o mnogo čemu, a ono što bismo mi voleli, i što je naš cilj, to je da i javnost, kao i naši đaci, znaju da su Škola i nastavnici institucija koja se brine o deci, voli tu decu i svakako želi im sve najbolje.

Zato Vas molimo da reči ne izvlačite iz konteksta, ne sagledavate sve ovo površno, jer ni mi nismo celom slučaju prišli površno. Takođe, Vas molimo da uzmete u obzir da je žrtva srednjoškolskog zlostavljanja maloletno lice i da je zaštitimo od daljeg izlaganja neprijatnostima. Isto tako, i ako strogo osuđujemo akt nasilja, i nasilnici su maloletna lica, te Vas molimo da dozvolite da nadležne institucije obave svoj posao.

Verujemo da smo svi mi na istoj strani, da sve radimo isključivo u interesu dece i istine.

 Unapred zahvalan Kolektiv Tehničke škole „Mileta Nikolić“ iz Aranđelovca.

 

U Aranđelovcu, 09.11.2017.                Kolektiv Tehničke škole 

                                                                 "Mileta Nikolić"               

Comments are closed.